Wij zijn bij verschillende projecten betrokken, die we graag op onze website presenteren.

Stichting Het Hornemann Huis
In 1945 zijn in de kelders van een verlaten schoolgebouw in Hamburg 20 kinderen, waaronder de in Eindhoven woonachtige Edo en Lexje Hornemann, op gruwelijke wijze door de nazi’s vermoord. Zij waren destijds pas 12 en 8 jaar oud. De moord moest de sporen van zinloze medische proeven uitwissen. Deze geschiedkundige gebeurtenis is het waard om blijvend voor het voetlicht te worden gebracht en tevens een educatief karakter mee te geven. O
m die reden heeft Martijn Docters, achterneef van de familie Hornemann, met behulp van zijn netwerk Stichting Het Hornemann Huis opgericht. De Stichting is al enige tijd drukdoende met het creëren van een fysieke ontmoetingsplek waar verhalen over de Tweede Wereldoorlog beeldend worden gemaakt. Dat doen we door permanente en wisselende tentoonstellingen, maar ook door ruimtes in te richten die je meenemen in de verschillende stadia waar de broertjes in de oorlog en op weg naar hun einde mee geconfronteerd werden.

De bezoekers leren niet alleen over de geschiedenis van het gezin Hornemann tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar worden ook uitgedaagd de gebeurtenissen te reflecteren op het heden, op hun dagelijks leven: wat zijn de verschillen en overeenkomsten met de tijd waarin van het gezin Hornemann leefde? We leggen dus de link naar het nu en trekken dat nog breder; denk aan antisemitisme, racisme, discriminatie en het gebrek aan tolerantie vandaag de dag. Wat kunnen we leren van het verleden en met welke blik kijken we dan naar de toekomst? Ervaren, beleven en bespreken; dat vat in drie woorden een bezoek aan Het Hornemann Huis samen. Een educatief uitstapje dat lesstof over de Tweede Wereldoorlog ondersteunt met een unieke beleving. Kortom; “opdat wij niet vergeten”! 

Op www.hethornemannhuis.nl vindt u alle informatie over dit initiatief.

Podcast, film en boek over de gebroeders Hornemann
Een ander project is onze betrokkenheid bij het maken van een podcast, film en boek over de gebroeders Hornemann.

De gebroeders Hornemann zijn neven van mijn vader en op 20 april 2020 is het 75 jaar geleden dat zij samen met 18 andere kinderen vermoord zijn in Hamburg. Journalist Lout Donders verdiepte zich in het leven de dood van de Joodse broertjes en zorgde ervoor dat deze geschiedenis verwerkt werd in een podcast, film en het boek ‘De meedogenloze moord op Edo en Lexje Hornemann’. Dit boek is te bestellen via de website www.hethornemannhuis.nl.

Op zaterdag 11 april 2020 besteedde het Eindhovens Dagblad aandacht aan dit verhaal. Het volledige artikel is hier te lezen.